“Путівник з історії Польщі” Лукаш Камінський, Мацей Коркуць

Доступно в "Библиотеке полонистики"




Закладки
ClosePlease login

Еще нет аккаунта?Регистрация

Последнее обновление материала 16.02.2023

Cпочатку Польща була середніх розмірів державою перших П’ястів, яким доводилося виборювати своє місце серед сусідів. Була маленьким королівством Локетка – об’єднанням земель, зібраних після періоду удільної роздробленості. Була також могутньою державою Ягеллонів, яка належала до першої ліги гравців, що визначали напрямки європейських політичних рокірувань. Згодом – Річчю Посполитою Обох Народів, повною почуття своєї вагомості державного, що реалізувала власну оригінальну модель політичного устрою, заснованого на свободі і релігійній толерантності. Потім нам довелося пізнати гіркий смак підкорення, занепаду і зникнення з політичної карти континенту. Було у нас й карликове Варшавське Князівство – сповнене надій на відновлення колишньої величі. На Віденському конгресі поділена між загарбниками Польща була об’єктом політичного торгу великих держав, яких не цікавила думка поляків. У наступному столітті ця історія повторилася в Ялті – цього разу як наслідок трагічних років Другої світової війни. Нині ми – європейська держава середніх розмірів з досвідом копіткого відновлення і трансформації економіки після періоду комуністичного поневолення.

В таких драматично суперечливих умовах формувались поляки, передаючи від покоління до покоління ген свободи – етос незалежної держави вільних громадян, суспільства, яке не відмовляється від мрії про відродження суверенної держави і бореться за це.

Путівник з історії Польщі, який ми передаємо у ваші руки, був підготовлений до Всесвітніх Днів Молоді, що пройшли в Кракові в 2016 році, і був задуманий як пролог до більш глибокого пізнання нашої країни. І, я переконаний, він і надалі може виконувати таку функцію.

д-р Кароль Навроцький
голова Інституту національної пам’яті

Скачать/Pobrać/Download

Если ссылки нет или она не работает, обязательно прочитайте Как скачать с сайта. Если это не помогло, пожалуйста, выделите название материала и нажмите Ctrl+Enter.

Оставьте первый комментарий

Оставить комментарий